Amanda Lundmark, 11 år, skriver om sommarens flytt till huset på andra sidan gatan i Laisvall. Här småfrusen vid badplatsen i Båtsjaur.

 
Vi ska flytta!

Vi har sålt vårt hus till en som redan bor i Laisvall men som vill ha ett nytt hus. Vår familj ska flytta till ett Bolidenhus (eller ett Arjeplogshus) som är rött och vitt och som är rätt över vägen.! Vi ska flytta över vägen för att det är ett större hus. fast vi har bott där en gång tidigare. Två familjer har bott där efter oss, men nu är huset ledigt så nu flyttar vi tillbaka.
Det ska bli så härligt att få badkar och bastu så snart får jag bada. Vi behöver då i alla fall inte flytta så långt . jag längtar tills jag får flytta över mina grejer till mitt rum.
Jag ska få ha en orgel i mitt rum den orgeln ska jag få av min mormor och morfar för dom vill bli av med den fortast möjligt. Dom har ingen plats för den men det har ju jag... Så det var ju bra.
Jag brukar spela på orgeln när jag är hos dom. Men nu håller mamma och pappa på att tapetsera. Men i går slapp pappa tapetsera för det kom en annan och hjälpte mamma. Jag kan ju då inte hjälpa till så mycket för att jag är så kort.
Vi ska ha flyttat ut från vårt gamla hus före den första september . Jag var ju då bara nyfödd när vi bodde där sist men fast jag är rätt van att vara där för min klasskompis bodde där innan han flyttade till Norge.
Fast det jag bor i nu har jag bott i mycket längre . men jag gillar dom vänner jag har här så jag vill inte flytta här ifrån.
Det som är synd är att kiosken ska stänga den 1 september.

Jag tycker att det är jätteroligt med flytten för att jag kommer få ett mycket större rum än nu.
Men jag har redan nu det största sovrummet i huset, fast det är inte så stora rum i huset vi nu bor i. När vi har flyttat över så blir det inte så mycket dyrare.
Mamma ska tapetsera i kväll uppe för hon har tapetserat hela nedervåningen
Och jag har tänkt hjälpa henne, i alla fall kan jag sätta på tapetklister på tapeterna.
Huset har två ingångar, en med tak över och en utan. Utanför gården är det skog och gården är rätt så stor. Och två altaner. Inne är det en övervåning där ska jag ha mitt rum. det finns två hallar 4 sovrum kök och vardagsrum.
I en ganska lång hall finns 2 stycken sovrum. Detförsta ska mamma och pappa ha och det andra ska min bror Manfred ha. Sen när man gått upp för trappan och går höger så kommer man till min bror Fredriks rum. Om man vänder och går åt vänster så kommer först en toalett där det finns en dusch och bastu.
Om man fortsätter gå åt vänster ett par meter till så kommer man till mitt rum.
Innan mitt rum så ska vi ha en tv med ett Nintendospel. I undervåningen i Manfreds rum så ska vi ha datorn. Så om vi ska spela eller skriva får vi gå i Manfreds rum. Vi har ett förråd och ett garage på grusgången. Där kan man plocka stenar med kattguld i. Vi ska också kunna se på kanaler där vi ska ha Nintendot. Och hundgården och hundluckan ska vi flytta till andra sidan.
Vår hund heter Krokis och han ska få dela rum med mamma och pappa. Vi har två grannar. En familj på fyra stycken och en familj på fem stycken.

Ibland brukar man hitta grodor på bak sidan av gården. Vi ska flytta hundgården i vårt gamla hus för att hon som ska köpa huset har inte har någon hund. Så då om vi flyttar den så slipper vi göra nytt allting och hundkojan har min farbror gjort så vi tar med den också till det andra huset förstås...
Om man följer en stig som går upp för en liten kulle och sen svänger man höger så kommer man till en koja som vi har gjort. Jag, Fredrik och dom som bodde i det hus som vi ska flytta över till. Vi brukar vara där ganska ofta och kojan är byggd av trä och skräp. Vi tar reda på skrot som folk slänger i skogen och lägger det på våran koja, till exempel som regnskydd.

Jag brukar fara snett över vägen och hälsa på, men nu kommer det bli jätteliten bit för att nu blir dom ju våra grannar så då blir det ju bara att springa år vänster ... i mitt rum så ska jag ha lila tapeter med blommor på. I köket så ska vi ha grå tapet nere vid golvet och grå spräcklig tapet över om golvet och en bård som är blå, grå.
Manfred ska få blå tapeter och en lite konstigare blå och Fredrik har gröna tapeter.

En gång så hittade jag en sten på grus gången som är helt av katt guld. Den var jättefin.
Allt i huset är nästan nytt. Torktumlaren, diskmaskinen, kylskåpet, frysen ,tvättmaskinen.
Jag trivs i det huset..!

© Amanda Lundmark 17 juli 2001

 
 
Tillbaka till första sidan.