Johan Ahlbäckpristagare 2006:
dokumentärfotografen Maria Söderberg

 

Pressmeddelande Johan Ahlbäckstiftelsen


Priset delades ut i den gamla industrilokalen gamla Meken i Smedjebacken.
Foto Kjersti Bosdotter.

På årets Ahlbäcksdagar i Smedjebacken den 7-8 september 2006 mottog Maria Söderberg Ahlbäckpriset på 15 000 kronor. Landstingsrådet i Dalarna Alf Johansson överlämnade priset.

Läs mer om Johan Ahlbäckstiftelsen här: www1.smedjebacken.se/kultur/
"Det var en mycket rörd och omskakad pristagare. När ordförande i Ahlbäcksstiftelsen, Bertil Andersson, ringde upp henne i somras och berättade nyheten fick han prata med en av de absolut gladaste Ahlbäckspristagarna hittills."
Reportage Dalademokraten 9 september, läs mer här: www.dalademokraten.se/ArticlePages/200609/08/
20060908165313_DD852/20060908165313_DD852.dbp.asp

Pressmeddelande i sin helhet, klicka här:

"Överraskad och mycket glad!" av Maria Söderberg

Motivering:
Maria Söderberg får 2006 års Ahlbäckpris för sitt arbete att dokumentera gruvarbetet och nedläggningen vid Laisvalls blygruva i Norrbotten.
Med stor känslighet lyfter hon fram arbetare, arbetsliv och hårda livsvillkor men speglar samtidigt yrkesstolthet och stark sammanhållning hos de människor hon möter.
Maria Söderberg äger samma förmåga som Johan Ahlbäck att med konstnärlig blick och känslomässigt engagemang ge oss en inblick i en motivvärld som ofta är fördold.

 
Maria Söderberg – bakgrundsfakta

Dokumentärfotografen Maria Söderberg kanaliserar kunskap och berättarglädje genom kameralinsen. Till synes outtröttlig återkommer hon ständigt till de människor och miljöer hon valt att skildra – Vitryssland, Afganistan, Palestinas flyktingläger och gruvor i Pakistan, Canada, Kazakstan, Polen och Norge. I det stora projektet i Laisvall, Europas största blygruva, skildrar Maria Söderberg arbetet och människorna i en norrbottnisk fjällby. Dokumentationen från gruvarbetet och nedläggningen av verksamheten blir det kollektiva minne som finns kvar när Laisvallgruvan inom kort är utplånad i landskapet.

Tidigare pristagare:
Hans Tollsten, Borlänge 1993, Julie Leonardsson, Smedjebacken 1995, Ulla Zimmerman, Ljung 1996, Gösta Backlund, Borlänge 1997, Stefan Teleman, Norrköping 1998, Åse Marstrander, Mariefred 1999, Ulla Wennberg, Stockholm 2000, Svante Rydberg, Ludvika 2001, Roine Jansson, Österbybruk 2002, Ulla Grytt, Stockholm 2003, Jean Hermanson, Malmö 2004, Ingemar Aldenhov, Trelleborg 2005.

Information lämnas av:
Bertil Andersson, ordförande i Johan Ahlbäckstiftelsen tel: 0703-44 70 52

 

Bertil Andersson, tidigare kommunalråd i Smedjebacken och idag ordförande i Johan Ahlbäcksstiftelsen, tackar Dalarnas landstingsråd Jan Andersson, som kom och delade ut priset. Han berättade att årets pristagare Maria Söderberg varit den absolut gladaste pristagaren hittills. Foto Kjersti Bosdotter

 

Maths Isacson, professor i teknikhistoria vid Uppsala universitet, blev förtjust i tröjan från denna hemsida: I LAVE YOU.
Foto Maria Söderberg

 

Industriminnesentusiaster: Anders Stendalen, tidigare ordförande i Gruvindustriarberareförbundet (som bor i Grängesberg) och numera ordförande i Föreningen Grufva, Maria Söderberg och Bertil Andersson. Foto Kjersti Bosdotter

 

I lokalen Gamla Meken hängde affisch om utställningen "Laven mitt i byn". Laisvall var representerat.
Läs mer här: När laven mitt i byn formade samhället www.dalademokraten.se/ArticlePages/200606/20/20060620071809_DD/20060620071809_DD.dbp.asp
Foto Maria Söderberg

 

Pristagarens son Lars, 7 år, som fått ledigt från skolan i Stureby en dag för att följa med till Smedjebacken, plockade fram Nintendospelet när det blev för långtråkigt. Det bästa med dagen var allt godis, läsk och mat som serverades.
Foto Maria Söderberg

 
 
 
"Överraskad och mycket glad!" Läs tacktalet här:

 

Stollbergs gruva. Bild från utsiktslaven ned mot gruvhålen.
Foto: Maria Söderberg 8/9 2006

 

Sonen och jag stannade kvar i Smedjebacken en natt och på kvällen blev vi guidade runt i det vackra landskapet. Ett stort tack till Lena och Åke Bergman! Vi tittade bland annat på resterna av Stollbergs gruva vars drift inleddes 1552.
Under 1600-talet arrenderades gruvdriften av adelsmän, vilka investerade i nya anläggningar. PÅ hemsidan www.ekomuseum.se kan man läsa följande: "Under greve Jacob de la Gardie arbetade ryska krigsfångar i gruvan och de bodde i eländiga jordhålor intill. De har givit namn åt Ryssgruvan i området. Silverbrytningen upphörde 1754. Handelshuset Jenning & Finlay, som tog över, inriktade produktionen på järn. I slutet av 1800-talet inleddes brytning av bly- och zinkmalm och 1918 av limonitmalm.
Att se ner i den mäktiga Biskopsgruvan, som ligger på bergets topp, är som att blicka ner i helvetets port. Hålet är så svart att det är svårt att se botten. På bergets topp har Väster Silvbergs vänner byggt ett utsiktstorn i form av en lave med milsvid utsikt och man kan se såväl till Smedjebacken som till Ludvika."
Foto Maria Söderberg 8/9 2006.


Imformativa och vackra skyltar har satts upp intill gruvområdet i Stollberg av Ekomuseum Bergslagen
Skogen och gruvorna har varit livsnerven i Ludvika och Smedjebacken i århundraden.
Läs mer här: www.visitludvika.se
Foto Maria Söderberg 8/9 2006

 
 
Tillbaka till första sidan.