Kazakhstan: Inte bara Borat
 

Ladda ned pdf-fil med inbjudan här!

God jul och gott nytt 2007! Efter flera månaders arbete är nu halva filmen kvar att göra – och en halv miljon (!) återstår att dra in.
Den 24 maj 2008 ska utställningen på Silvermuseet starta. Håll tummarna! Tack alla i Laisvall, Arjeplog, företag, entreprenörer och enskilda som visat sitt stöd! Årets slut firar jag med en utställning om Kazakhstan.

Välkommen till Persiska Hatam Restaurang, Kammakargatan 9, Stockholm, torsdag 21 december 2006 kl. 16.00!
Tal i juletider av Michael Winiarski, DN, Carin Jämtin, oppositionsborgarråd, och Stig Fredrikson, SVT Aktuellt.
Frågesport med priser: Två biljetter till Harold Pinters pjäs Hemkomsten den 6 januari och angelägna böcker!

En liten bakgrund: I polska Terespol hade ban-gården byggts ut. Gods från Belarus, Ryssland och Ukraina lastades om med hjälp av enorma kranar. Spårvidden på järnvägen ändrades med 89 millimeter när resan fortsatte till slutstationen Brest. Dessa millimetrar – en påminnelse om det delade Europa. Men även bytet av tåg; från det polska tågets mjuka säten till den vitryska tågets träbänkar. De sammanbitna gränspoliserna utförde sitt arbete ordlöst. Doften av kol som värmde upp vagnarna.
Det var den 11 november 2006. Nu väntade nio dagars arbete och möten med vänner i Belarus. En utställning om narkotika skulle äntligen bli klar och jag hoppades på ett besök i kaliumgruvan i Saligorsk (det visade sig senare inte gå: KGB sa nej). Några dagar senare i Polen: Tjugotre kolgruvearbetare instängda och dödade efter en explosion av metangas i Ruda Slaska nära staden Katowice. I mitt inre återkallade jag syner från en kolgruva i Pakistan, året var 1988; en och en halv meter högt i tak, oljelampor, trångt, fuktigt, svettiga, sotade ansikten. Hur var det möjligt arbeta? Här?
Jag tänkte på zinkgruvan i Kazakstan i staden Leninogorsk som Michael Winiarski och jag besökte 1994. Leninogorsk ligger i det mineralrika Altaibergen. Vi var 700 meter under jord, tjugo grader varmt. Skyddsåtgärder saknades i flera av gruvorterna. Silikos tog många gruvarbetares liv i förtid, ackompanjerad av ymnigt intag av vodka som sas rena kroppens inre organ. Numera (efter 2002) heter staden Ridder, uppkallad efter den brittiske bergsingenjören Philip Ridder. Besöket i Kazakhstan fick mig att åter reflektera över människor i gruvmiljö: Lönens värde kontra överlevnad.
Gruvor har ockuperat många år av mitt liv. Det kanske har något att göra med min uppväxt i Arjeplog med en blygruva 38 kilometer väster från samhället? Nej, nja, det är nog själva miljön och dramatiken som lockar – men långt senare i mitt liv, i år, har jag påbörjat ett filmprojekt för att skildra sprängningen av den stora gruvlaven i Laisvall. Jo, laven är nu sprängd, blygruvan nedlagd och de flesta vill bara glömma att det en gång fanns en enorm arbetsplats under jord i det vidunderliga fjälllandskapet. (Mer här: www.laisvall.net.)
Idén landade så i mitt huvud: Kazakhstan är inte bara Borat!
Anledningen var en biokväll i Luleå när jag skrattade så att tårarna rann...
Den 21 december 2006 blir det alltså fotografier från zinkgruvan och anrikningsverket i Leninogorsk/Ridder.
Medverkar med korta tal: Michael Winiarski, journalist på Dagens Nyheter: Om Kazakhstan. Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm: Solidaritet i juletider. Stig Fredrikson, ordförande i Publicistklubben och utrikeskommentator på Aktuellt. Han har erbjudits att tala om följande (prel. tema!): Kan Borat göra något för yttrandefriheten och vilka är konsekvenserna i Ryssland efter mordet av Anna Politikovskaja? Utställningen pågår från kl. 16.00 – avslutas samma kväll.
En persisk buffé (fyra rätter, sallad, ris m m) serveras för 150 kr. (Subventionerat – visst). Måltidsdryck ingår.
Vid ankomst serveras glögg och julkakor. Om du mot förmodan vill ha något mer lättsamt ur menyn – säg till så ordnar jag det!
Förutom fotografierna rullar en presentation av min kommande film om gruvnedläggningen i Laisvall.
En snabb frågesport om höstens händelser kan ge två biljetter till pjäsen Hemkomsten av Harold Pinter (6/1-07 kl. 13) och böckerna Alexanders kurir av Stig Fredrikson och Putins Ryssland av Anna Politkovskaja.

God Jul och Gott Nytt År! Maria Söderberg :-)

Anmälan senast 19 december: 070-35 00 555 eller info@mariafoto.se

PS. I Stockholm är det sju grader varmt, regn då och då. Tack och lov får jag fira en minijul i Arjeplog och uppleva riktig vinter. Nu ska skidorna fram. Förutom filmen är nästa års första projekt Tjejvasan!


Zinkgruvan i Leninogorsk, Kazakhstan. Foto © Maria Söderberg 1994.

 
 
Tillbaka till första sidan.