"Inte byggd för krig"
 


 

Anrikningshallen sprängdes den 8 augusti 2006. Innan väggarna föll samman och från den första kraftfulla smällen tog det en halv minut. Många, däribland entreprenören Benny Larsson, trodde först inte att hallen skulle falla ihop. Det var isande sekunder. Däremot stannade malstenssilo (den med roströd färg) kvar på plats. Den ruckades dock några meter och föll mot betonglaven. Sprängningen kändes som en mindre generalrepetition inför den riktigt stora smällen. Tidpunkt är ännu ej fastställt (idag den 11 aug. 2006).
Foto © Maria Söderberg och Urban Sundström (tack Urban för att du tog hand om min kamera medan jag filmade!).

 
Svar till insändare i Norra Västerbotten.
Diskussionen handlade om hurvida Laisvallsgruvan var byggd för krig.

Alldeles rätt, Henning Eriksson, Skellefteå, som kom med angelägna fakta i en insändare 26/7-06.
Laisvallgruvans sista lave, som sprängs inom kort, är inte byggd för krig. Det var jag som förmedlade den uppgiften på ett möte i Laisvall om en kommande film.
Uppgiften kom från Per Fallgren, Nitro Consult AB, som besökte Laisvall i maj för att förbereda det historiska fallet av den 86 meter höga betonglaven.
Dramaturgiskt gjorde det ju inte saken sämre för filmen (att den var byggd för krig), även om gruvepoken redan i sig innehåller stora mängder av mycket spännande material.
När jag nu två månader senare ringer upp Per Fallgren säger han att de trodde så i maj, men påpekar att hans yttrande avsåg det intilliggande anrikningsverkets välvda tak. Den delen kommer att sprängas bort innan själva laven försvinner.
"Det var vanligt på 1940- och 50-talen att många byggnader skulle klara påfrestningar i krig, men i Laisvallgruvan var det inte så. Vi kom på det när vi senare såg ritningarna."
Alltså, tack Henning Eriksson för din uppmärksamhet! Hoppas jag kan få utnyttja dina kunskaper vid fler tillfällen.

Hälsningar,

Maria Söderberg
fotograf och producent för filmen om Laisvallgruvan
info@mariafoto.se


Planering för rivning: Benny Larsson, entreprenör, Björn Johansson, områdeschef Boliden AB, Per Fallgren, Nitro Consult AB, och Mikael Rungdahl, sprängexpert. Foto 17 maj 2006 © Maria Söderberg

 
 
Tillbaka till första sidan.