Ny bok: Den fackliga verksamheten i Laisvall från 1941-2001
 

Bilder från presskonferensen den 5 maj, klicka här!
Artikel i Piteå-Tideningen den 6 maj 2006, klicka här!

Den 5 maj 2006 presenterar Metalls avdelning 65 en skrift om den fackliga historien i Laisvallgruvan. Anette Thörnqvist, historiker vid Arbetslivsinstitutet, är en av medverkande i boken och medverkar vid en presskonferens på Silvermuseet.


Fackligt möte 1993 i Folkets Hus, Laisvall. Sekreterare Tage Joki, ordförande Stig-Erik Nyström.

 
PRESSMEDDELANDE
från avdelning 65 i Piteå

Inbjudan

Metall avd 65 har tillsammans med Metallindustriarbetarförbundet och med stöd från kulturrådet sammanställt i bokform den fackliga historien i Laisvall efter att en av Europas största blygruvor lades ned 2001.

Den tidigare Metallavdelningen 610 som gick upp i Metall avd 65 Piteå år 2002 sökte pengar från Kulturrådet, med syfte att själva få dokumentera historien av det fackliga arbetet, människorna, arbetsplatsen och samhällets utveckling. Helge Johansson, tidigare gruvarbetare dokumenterade arbetarhistorian i Laisvall och redigerades av Kjersti Bosdotter IF Metallförbundet och Staffan Johansson, Skribenten.
Anette Thörnqvist historiker vid arbetslivsinstitutet är en av medverkande i boken och beskriver arbetsmiljöproblemen i gruvan och speciellt att många drabbades av silikos.
Detta engagerade skyddsombuden och den fackliga avdelningen under ett flertal år. ”Under 1949 har en sak dykt upp här i Laisvall, som för arbetargruppen kan få de allra mest fruktansvärda följder. Det är den för gruvkarlar så fruktade stendammslungan, eller sim den kallas på läkarspråk, silikos.”

Boken kommer att presenteras på en presskonferens den 5 maj, kl. 12.00 på Silvermuseet i Arjeplog. Boken kommer därefter lämnas till medverkande, bibliotek, kommunen i Arjeplog, Boliden, press mm.
För ytterligare information:
Ordförande Tage Danielsson 070-6718511 eller lokalfunktionär Ann-Christine Lindehag Sundström 070-5418510

2 maj 2006
 


Författaren Kurt Salomonson, i mitten, besöker Laisvall i september 1991.
Till vänster Tagi Joki och till höger i bild Seth Lestander.


Bertil Nyström på fackexpeditionen i Laisvall 1984.

 
 
Tillbaka till första sidan.