Sixten Liedström dog för två år sedan, men hans syster Gerd Fjellström med man Esbjörn kom till visningen. De är bosatta i Arjeplog. Foto Maria Söderberg

Ingenjör Sandströms bröllop under lupp
 

Den 4 augusti sken solen åter och det var dags att presentera bilder av Sixten Liedström! Ett sjuttiotal personer kom och tittade, drack kaffe och diskuterade personnamn och årtal. Störst intresse ägnades vilka personer som fanns på bilderna i en svit som fotografen angett med rubriken: "Ing. Sandströms bröllop". Platsen var det gamla hotellet i laisvall, troligen 1961.

Presentation av fotografen: Född 1928 i Petikträsk, avled i maj 2005 i Umeå. Sixten Liedström arbetade som rektor för musikskolan i Holmsund åren 1964–1974, därefter blev han chef för musikskolan i Umeå. Hans främsta intressen i livet var förutom familjen musik och foto, samt fiske i Arjeplogs sjöar. Sixten har tre barn; Jan, Ulrica och Patrik. Själv hade han tre syskon. Systern Gerd Fjellström bor i Arjeplog: “Han var en så jätteduktig fotograf! Det var inte bara i Laisvall han fotograferade, eller våra barnbarn, utan det var också fåglar och kometer. Han var en hängiven fiskare”. Föräldrarna Serudia och John Lidström kom till Laisvall 1946 och levde där tillsammans fram till 1966. Serudia arbetade på tvättinrättningen och utförde städarbeten. John arbetade på verkstaden i gruvan och var urmakare. Deras hus låg på Nadokvägen nedanför dåvarande “Kooperativa” och ovanför den gamla telegrafen. Huset kom ursprungligen från det nedlagda gruvsamhället Laver utanför Älvsbyn. När Serudia dog 1966 flyttade John till Arjeplog. Bilderna som visas här på Galleri Laisdalen är ett litet urval. Fler kommer att visas senare på Silvermuseet i Arjeplog i anslutning till Maria Söderbergs utställning om Laisvallgruvan. Fotografierna visas med tillstånd av livskamraten Gerd Nässén, Umeå.

 
I köket bilder av Curt Lindström
I köket visades fotografier av Curt Lindström. Här uppstod många diskussioner om namn och årtal. Bilderna visades med tillstånd av Irma Lindström, Laisvall. Curt Lindströms bilder kommer också att visas på Silvermuseet 2008 i anslutning till Laisvallutställningen.

Bildsvep från den 4 augusti 2007: Fotografier av Maria Söderberg och Petra Dahlberg

Nästa utställning på Galleri Laisdalen blir den 11 augusti mellan kl. 12.00 – 20.00.

 
Fler bilder från den 4 augusti här!

 
 
Tillbaka till första sidan.