Den sista stora smällen i Laisvall
 

Av Marianne Söderberg

Fem år efter att Astor Andersson sköt den sista salvan i gruvan förbereder sig Laisvall på den sista stora smällen.
Allvarliga män har planerat och funderat länge. Borrhålen måste placeras rätt, mycket står på spel. Ingen har glömt hyreshusen i Boden som bara knäade till.
Två år tog det för gruvan att vattenfyllas. I väglöst land på andra sidan sjön Laisan har naturen redan åter­erövrat marken - hur man än spanar syns inte längre några spår efter den gruvdrift som pågick i nästan 60 år. Under tiden lades grus och sten från gruvans inre i en gigantisk sanddepå, nästan en hel dalgång full. Åtta hektar som nu täckts av rötslam och såtts in med gräs böljar mjukt ner mot små sjöar som glittrar i försommarsolen 100 meter nedanför.
Snart ska gräset täcka hela det stora område där en gång en gruvindustri bredde ut sig. Kontorsbyggnader, verkstäder, förrådsbyggnader - det mesta har redan jämnats med marken. Som ett jättelikt urtidsdjur vandrar nu en traktor runt och kalasar på de kvarvarande byggnaderna. Sluter sina enorma käftar kring ett hörn, tar en munsbit. Tuggar i sig ett helt duschrum, spottar ut resterna och sträcker sig efter mer.

Läs hela reportaget här:
www.kuriren.nu/GEN_Utmatning.asp?CategoryID=2767&ArticleID=1217281&Article OutputTemplateID=125&ArticleStateID=2

 
 

Fotografier tagna av Marianne Söderberg den 16 juni 2006.
De visar grävskopan som drivs av Benny Larsson, Stig Erik Nyström och John Sundström från Laisvall.
Filmfotograf Stefan Holm, Luleå, och producent Maria Söderberg, Stockholm/Arjeplog.

 
 
Tillbaka till första sidan.