Lavepris till entusiaster för industriminne
 


Foto: Jan-Olof Jonsson

Industriminnet lever. Den 27 juni 2011 delas det andra lavepriset ut. Pristagare är Marie-Louise Eklund och Bo Biström i Norsjö. Upprinnelsen till priset är gruvlaven (och dess fall) i Laisvall.

www.arjeplogsnytt.se/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=545

Det var sprängningen av laven i Laisvall som inspirerade till lavepriset.

Nu delas 2011 års lavepris ut till Marie-Louise Eklund och Bo Biström, Norsjö.

Motiveringen är att de lyckas intressera en bred svensk allmänhet och utländska besökare för industriminnet i Mensträsk/Norsjö. De äger ett imponerande engagemang för sin bygd och för gruvindustrins minne.

Gruvlaven i Mensträsk utanför Norsjö byggdes 1945 när gruvbolaget Boliden skulle påbörja brytning intill Mensträsksjön. Ett 260 meter djupt schackt bröts ned under sjön i tre olika ortnivåer. Men alltför mycket vatten trängde in. Boliden ansökte om att få tömma sjön på vatten, vilket avslogs. Därmed avslutades gruvprojektet, men byggnaderna stod kvar. Så också laven. Den har med åren, tillsammans med linbanan, utgjort ett levande minnesmärke för en svunnen industriepok. Med sin närvaro kan de berätta om tidigare generationers arbete och idéer.

Priset består av bland annat en gruvlave i keramik av Kerstin Holmgren, Marielund, Laisdalen.
Keramiklaven är inspirerad av Laisvallsgruvans lave 1952-2006.

Prisutdelningen planeras ske i samband med att Laveprisets instiftare Maria Söderberg bjuder pristagarna på middag i "Krogen i Skogen" i Mensträsk, den 27 juni. Då kommer även förre lavepristagaren Kjersti Bosdotter, Stockholm, att finnas på plats.

Efter linebaneåk och middag den 27 juni blir det program nästa dag i Laisvall. Här ska en första skylt till gruvstigen sättas upp.

 
Information:
Fotograf Maria Söderberg
070 3500555
http://www.midsommarudden.blogspot.com/

 

 
 
Tillbaka till första sidan.