Den nya boken "Blygruvan i Laisvall" presenteras!

 
Blygruvan i Laisvall (Midsommar förlag)
 

Maria Söderberg visar bilder och berättar om sin nya bok om gruvan i Laisvall.
Hon visar också filmen "Länge leve gruvan!" (58 min) som snart kan ses i SVT kanal 1 i en kortare version.

Torsdagen den 12 mars kl. 18.00 - ca 19.30.
ABF, Sveavägen 41, Stockholm
Boken (390 kr) säljs till rabattpris 300 kr denna kväll.
Läs mer: www.laisvall.net

Fri entré. Vi bjuder på kaffe & bullar! Välkommen!

Arrangör: ABF Stockholm


Kommentarer om boken ”Blygruvan i Laisvall":

”Den är en bragd"
(Majgull Axelsson, tal vid boksläpp 16/1 2009)

”Knappast något lämnas därhän. Här finns såväl den historiska bakgrunden som de nostalgiska återblickarna. Här finns människornas egna livsberättelser och en rad nycklar och förklaringar för den som inte vet särskilt mycket om gruvor eller vad ett gruvsamhälle gömmer.
Boken om Laisvall är givetvis ett måste för bygden, men den är mer än så. Den är ett lättillängligt och värdefullt bidrag för nuet och framtiden”.
(Åke Lundgren, Norra Västerbotten 21/1 2009)

”Det är nästan som att ha varit där och upplevt temperaturerna och färgerna, hört bullret. Men boken förmedlar också någonting kanske ännu märkligare: känslan av tillhörighet och av hur den efterträds av en motsvarande vilsenhet när nedläggningen dyker upp, först som en möjlighet, sen som faktum, sen som glimtar av var folk hamnade efteråt och vad det blev av samhället Laisvall".
(John Swedenmark, LO-Tidningen 4/2009).

"Genom hela boken löper en röd tråd. Det handlar om hennes förtvivlan över att ingen bryr sig över Laisvallgruvan som industriminne".
"En reportagebok av den här digniteten tror jag faktiskt att vi aldrig har sett i Norrbotten".
"Ett praktverk!"
(Marianne Söderberg, kulturredaktör Norrbottens-Kuriren i TV-kanalen 24Norrbotten 15/1 2009).

"Maria Söderberg skildrar gruvepokens sista årtionden, och åren därefter, med skarp blick via kamera och penna. Personlig i båda uttrycken och full av respekt för alla dem hon möter. Texterna är ofta raka skildringar av de intervjuades förhållande till Laisvall, till gruvan och Bolaget. Drömmar och glädjestunder blandas med besvikelser och sorg. Men också lättnad, nästan ingen som lämnat byn vill tillbaka. Bilderna är påtagligt dokumentära, fångade i den ofta skitiga vardagen, enkla och okomplicerade men synnerligen berättande.
Och för mig är det just Maria Söderbergs bilder som fastnar mest. Det som också om tio, tjugo år - när naturen tagit över och växtligheten täcker det gamla industriområdet - kommer att fascinera."
(Bertholof Brännström, Västerbottens-Kuriren 12/2-09)

"I ansiktena på de Laisvallanställda som Maria Söderberg har fotograferat ser man spår av gruvans verklighet: det gravlika mörkret under jord, fukten, rasriskerna, den enformiga växlingen mellan arbete och fritid".
"Starkast av allt är nog ändå nostalgin över den epok som har gått i graven - eftersom det trots allt var industrin som ställde mat på bordet".
(Ulrika Kärnborg, Dagens Nyheter 19/2 2009).

 
 
Tillbaka till första sidan.