Laisvall i arbetarlitteraturen
 

1956 utkom Kurt Salomonsons bok "Grottorna" på Norstedts förlag. Den har getts ut i flera upplagor, även på franska ("Les grottes" i översättning av Philippe Bouquet).
Boken väckte många - ofta upprörda - känslor i Laisvall när den kom. Än idag finns sådana som upprörs över författarens litterära skildring av det gruvsamhälle som han själv besökte och arbetade i början av 50-talet.

På bokens baksida från 1956 finns presentationen:
"Till ett isolerat gruvsamhälle i norr för oss Kurt Salomonson i sin nya roman. Hans avsikter är i lika grad avslöjarens och berättarens. Han vill avslöja att det forfarande finns platser i Sverige som ligger utanför det sociala välståndets gränser. Och han vill berätta om människor som lever i dubbel isolering. Deras tre alternativ tycks lika negativa. Sjukdom, glömska eller flykt. Sjukdomen heter silikos och gör trettioåringar till åldringar. Glömskan heter alkohol; ett medel som hjälper de svaga att duka under fortare. Flykten från gruvans grottor är en chans; men hindren är många.
Med intensiv kraft genomför den unge författaren - för några år sedan själv gruvarbetare - denna berättelse. Hans stil är hård och slående. Och hans intentioner dels att följa en ung nykomling i detta bolagsdirigerade samhälle till hans första möte med en social verklighet, dels att i snabba, givande studier av människor, som vuxit fast i denna verklighet, ge en filmiskt inspirerad helhetsbild av ett arbetarsamhälle."

I maj 2001 besökte Kurt Salomonson Laisvall senast. Se Bosse Johanssons reportage i Norra Västerbotten.
"När jag kom till Laisvall fick jag se verkligheten i vitögat. Mina lyckliga slut blev inte lyckliga längre. Jag både skrämdes och blev arg av det människoförakt som de höga herrarna visade."

Läs mer om författarens utgivning i Libris och på vilka bibliotek hans böcker finns.

 
 
 
 
Tillbaka till första sidan.