Veckans affärer: En gruvlig historia
 

Ett gruvbolag på gravens rand? Det är facit av Bolidens utflykt till Kanada. Men beslutsfattarna i de olika ledningarna känner inget ansvar. De skyller på varann.
I Veckans Affärer nr 1-3/2002 finns ett reportage om de svindlande affärerna.

"Gruvhissen tar oss ner 470 meter under jord i Bolidens Garpenberggruva i sydöstra Dalarna. Skyddsteknikern Ove Nilsson berättar att de varit tvungna att plocka isär alla maskiner som tagits ner i gruvan.
- Lastmaskiner har monterats ned för att få plats i hissen och sedan satts ihop igen under jord, säger han medan vi rusar neråt med sex meter i sekunden. Längst ner i schaktet bromsar hissen in mjukt och vi kliver ut i en gruvort. Härifrån går gruvgångarna ytterligare 300 meter ner under jord. Ove Nilsson kör oss runt i en smutsig jeep.
Det är ödsligt och mörkt, vi stöter bara på några enstaka gruvarbetare ute i orterna. Gruvarbetet är numera ett ensamarbete."

Så börjar Gunnar Lindstedt, journalist på Veckans Affärer, sin berättelse om de svindlande affärerna i Boliden Mineral AB. Gunnar Lindstedt har tidigare skrivit om Trustoraffären och gav i höstas ut boken om boo.com.
Med benäget tillstånd från Veckans Affärers redaktionen kan Du klicka här och ladda ned hela reportaget som pdf-fil.
www.va.se/index.asp?type=article&id=1491

Av Gunnar Lindstedt:
Om boken: boo.com och IT-bubblan som sprack
www.dn.se/DNet/departments/385-static/bocker/bocker_1.html

 
 
Tillbaka till första sidan.