Från Märkforsen med Nadokberget skymtande i bakgrunden julinatt 2001.

29 december 2001

Ett tillägg till min julhälsning:
Som ni alla vet har snön VRÄKT ned från den 20 december här i Stockholmstrakten.
Vi skottar varje dag och julgranen har snart försvunnit under snömassorna.
Sitter då och då med fotomaterialet från Laisvall.
Klicka här till exempel och se några bilder från 1993 och en berättelse med Sune Norberg!

Hälsningar Maria

 
God Jul & Gott Nytt År till alla gruvvänner!

Julkrönika 19 december 2001

Det är nollgradigt och snöfritt utanför radhuset på Götaforsvägen i Stureby.
För andra gången sedan 1983 ska jag fira jul utanför Arjeplog kommun. 1982 i december var jag i Afghanistan och 1992 var vi i Stockholm.
Det känns inte riktigt bra. Blir det snö? Ingen bastu! Vi har ju ingen bastu i radhuset! Min far blir inte nöjd. Till julhelgen hör ångande långa bastubad med öl. (För att inte bränna sig på burken har mina föräldrar infört sugrör till burken i bastun, det tycker jag nog ser lite fånigt ut.) Men avsaknaden av bastu har lett till beslutet att åka till Hellasgården. Där kan man basta och hoppa i plurret. Det lär ligga is på sjön, men då finns det en vak att hoppa i. Skogen kring Hellasgården är härlig.
I år ska jag göra äkta julsill för första gången! Den fina fiskaffären i Högdalen har islandssillar som inhandlats. Tre Höganäskrukor har inhandlats (rea på DUKA). Det blir löksill och senapssill (senapen är med honungssmak!)
Revbensspjällen ska ha honung över sig och grillas i inte allt för stora bitar. Jag petar dit lite orientaliska kryddor, det gillar nog släkten som kommer på besök. De är van med mina experiment i köket och förväntar sig nog också det. Men julskinkan får bli traditionell.
Ja, det blir nog en härlig jul.
Men nu blir det Laisvall igen! Och Arjeplog!
Den 30 december struntar jag i nyårshelgen i Stockholm och tar en unge under armen och åker upp med Skyways till norr.
Jobben söderut är avklarade för den här perioden.
Brr, va roligt!
Det tuffa och roliga året 2001 är tillända. Pengar för projektet har trillat in, jag har avvärjt kronofogde, avstyrt alla inkasso. Ryggen har värkt, jag har tränat för litet i höst (igen), men än sen då? Egentligen är ju allt bara bra.
Allt vore ju toppen-topp om det inte var krigen i Mellanöstern, terrorism och terroristjakt och AIDS-katastrof i Afrika, Asien och i öst.
Det är med spänning jag följer händelserna i Laisvall och undrar hur det ska gå med nya jobb, arbetslöshet och vad som ska hända med själva samhället.

För er som vill vara litet solidarisk mellan matorgierna och bastubaden rekommenderas ett bidrag till afghanska flickskolor.
Se här: www.sak.a.se  Postgiro är 90 07 80 - 8.

Nyårslöfte? Ingen idé. Jag har aldrig hållt ett enda.

Julhälsningar och önskan om ett gott nytt 2002!
Varmt tack alla er som bidragit till mitt fotoarbete!

Maria Söderberg

 
 

PS. en liten bild från snöiga Minsk den 14 december som jag just kommit tillbaka från. Där var det kallt! - 15 grader och blåst. Min nyinköpta dunjacka (otrolig rea i december, nedsatt från 4 000 kr till 1 250 kr!
Min egen julgåva till mig själv) kom väl till pass. För er som vill kika på vad jag gör i Vitryssland? Se www.vitryssland.nu/

 
 
Tillbaka till första sidan.