Nutidshistoria från Laisdalen. Boken "Laisvallby 200 år" med redaktör Torbjörn Lestander utgör en rik källa till information om bygden.

 
Boken om Laisvallby

David Olofsson Læstander grundlade Laisvall 23 år gammal.
Året var troligen 1796.
Här uppstår genast en förvirring för den som vet att gruvdriften startade 1943 och att samhället Laisvall bildades vid samma tid.
Men som författarna till boken Laisvallby 200 år skriver så ”stals” det gamla ortnamnet Laisvall och flyttades helt enkelt fyra kilometer norrut.
Egentligen var platsen för nuvarande Laisvall ”Skorro”. När initiativtagaren till det hedervärda bokprojektet, Verner Lestander, skriver om Laisvall använder han just namnet Skorro för gruvsamhället.
I tänkvärda ord från en av hans texter från 1992 skriver han:
”Gruvepoken är snart slut. Den slog till i ödemarken, blossade upp och dör så småningom. Dess livsnerv är döende. Passade den in i vår kultur här vid foten av fjället? Vad kommer de bybor som finns här om drygt hundra år och firar sitt 300-årsjubileum att säga om gruvepoken?”


Verner Lestander med blockhammare vid Getingmyren juli 1995. Han deltog i malmletningen flera somrar. Foto: Maria Söderberg

I boken finns utförlig beskrivning av bygdens historia - nutid och förhistoria - och om de första generationerna i Laisvall. Ingela Bergman, Silvermuseet, skriver i ett kapitel om boplatser från stenålderstid i Laisdalen och om märkliga vikingatida fynd.
En utförlig beskrivning av de olika släkterna och deras bosättningar fram till nutid med utvikningar kan vara tröttande för en utomstående. (Och åter slås man av den manliga dominansen när det gäller författarskap och perspektiv.)
Men det gör inget, det är bara att bläddra vidare, för det är lätt att förstå att författarna till bokverket ville ha med informationen om familjerna. Nu när det ändå skulle bli en bok! (Och vad gör man med oss kvinnor som inte håller oss framme? Det är ju så enkelt att rikta kritiken mot männen - klaga inte, skriv själv! brukar jag tänka.)
I den rika väv av berättelser från vardagens och festens glädje och den detaljrika historiska exposén av en bygd i Lapplands inland är boken en nyckel till gruvsamhällets förhistoria. Det gäller inte minst kapitlet ”Så upptäcktes Laisvalls blymalm” av Verner Lestander med unika bilder tagna av Sten-Erik Karlén, chef för diamantborrningen 1939 och platschef för Laisvallgruvan åren 1943-44.
Upphovsmännen till bokprojektet ”Laisvallby 200 år” är bara att gratulera och även om priset för boken svider till är den oumbärlig för den som vill förstå och lära om en unik epok i den svenska fjällvärlden.
Köp den!

Laisvallby 200 år. 376 sidor. Redaktör: Torbjörn Lestander
ISBN 91-87763-35-4
Pris 350 kr på Silvermuseet i Arjeplog.


Geologen Fritz Kautsky och borrförman Bror Karlsson, från Petikträsk, 1939.
Fotograf okänd. Bild från boken ”Laisvallby 200 år”.

 
 
Tillbaka till första sidan.