Den 4 november 1946 upphörde driften vid Lavergruvan.
Toppen på laven flyttades till Laisvallgruvan.

Laver - ett gruvsamhälle med kort livslängd
 

Laver existerade som samhälle mellan 1936 och 1947, för att sedan försvinna mer eller mindre över en natt.
Gruvsamhället Laver ligger 45 km väster om Älvsbyn och 10 km norr om Nattberget.
Laver var på sin tid ett av de modernaste samhällen som fanns i Sverige med bl a fjärrvärme, gemensam vatten- och avloppsanläggning samt WC i alla husen.
Husen monterades ner och flyttades till andra orter. Idag finns endast gruvhålen samt husgrunderna kvar. Boliden gruvaktiebolag svarade för driften av Lavers koppargruva.
Läs mer här och se framför allt en rad historiska bilder:
www.alvsbyn.se/hemsida/webbalvs.nsf/87c5825e8aca1ee
dc1256826003c3bb8/f76dd3a6c97857b4c1256917003487dd

På hemsida www.alvakraskolan.se/laver_2.htm skriver Carolin (tyvärr inget efternamn och ingen uppgift om vilken klass hon gick i när hon skrev detta):
"Det måste ha varit väldigt roligt att bo i ett så litet samhälle men att ändå ha det så modernt. Och visst är det synd att det är så lite folk som vet om att Laver ens har funnits till och hur modernt det verkligen var. Det är också synd att 'gruvhålet' har fyllts med vatten så att man inte kan se hur det ser ut där nere. Dom borde ha guidade turer där så att man kan gå ner och titta, men det finns väl nån rimlig orsak till det också, säkerheten kanske?"
Carolin har tagit en rad intressanta bilder som finns på hemsidan.

Från ett annat elevarbete av Susanne & Therese (tyvärr inga efternamn här heller) http://student.educ.umu.se/~ht00anny/laver.htm kan man läsa följande:
"Arbetarna tog de från byarna runt omkring men de riktiga proffsen tog Bolidenbolaget från sina andra gruvor. De hade bra betalt också. En fast inkomst var någonting helt nytt eftersom att annars bara hade säsongsarbete. Nu hade de ju jobb året runt. Arbetarna tog med sig sina familjer som bosatte sig i byn. Barnen gick i skolan som fanns där. Dick berättar att läraren där var helt fantastisk. Han hittade på allt möjligt från att leda teaterprojekt till att resa med barnen. Han lärde också eleverna mycket om naturen." (Intervju med Dick, guide i Laver).

Litteratur:
- Alerby E. (1994). Laver. Svenska Almanackasbolaget AB
- Boman T. (1992). Laver - Mönstersamhället som försvann. Uppsats. Umeå.

 
 
 
Tillbaka till första sidan.