laisvall.net på marknaden
 


Isskulptur från gruvan, ett minne blott.

Årets vårmarknad i Arjeplog arrangeras den 8-10 mars.
Dokumentärprojektet om Laisvallgruvan presenteras på plats.
Men här blir det också material om Vitryssland och Afghanistan.
Tre meter bord är hyrt - välkommen!

Laisvallvyn från september 1993 kommer att säljas i storlek 50 x 70 cm och ett urval andra bilder. Pärmar med bilder finns för visning. En del andra aktiviteter kommer att äga rum i marknadsståndet, som t ex medverkan av olika personer. Kanske pilkastning? Det gäller bara att hitta ett bra motiv att kast mot!
Jag har tipsat laisvallföreningarna om att plocka sten i gruvan, kanske slipa ned och sälja. Hur det än blir med detta, så har jag själv med benäget tillstånd från Boliden Mineral plockat sten i gruvan med blyhalter på 6-7 procent. Dessa finns att beskåda! Och kommer senare att vara med på utställningen på Silvermuseet, förstås.

Förutom Laisvalldokumentationen tänkte jag uppmärksamma Afghanistan, Vitryssland och drogfrågan.
Min bok från 1989 "I krigets skugga - kvinnobilder från Afghanistan" säljs med rabatt, 70 kr.
Bekanta Dig med Vitryssland med Kjell Albin Abrahamsons bok "89 mm från Europa" i pocketversion för 60 kr. Min journalistvän Kristina Henschen - som nyligen besökt Vitryssland - finns på plats i Arjeplog. (Hennes senaste artiklar kan ses på
www.palmecenter.se/article.asp?Article_Id=1932)
Dessutom kommer det att finnas andra böcker och material, bl a om drogfrågan i samarbete med Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.
Man kan ju undra om tre meter räcker?

Välkommen! Maria Söderberg
29 januari 2002

Om vårmarkanden
www.arjeploglappland.se/evenemang/arsevenemang.html

"Första gången Arjeplogs marknad omnämndes i skrift var 1640, men förmodligen är traditionen ännu äldre. Marknaden hölls i februari och då var det ofta oväder - "marknadsuren". Tiden under året räknades alltid som tiden före och efter marknaden. När man åkte till marknaden tog man med sig sådant som man skulle kunna sälja eller byta mot något annat, t ex klarskinn, sydda skor, kalvskinn, getskinn, rävskinn, gråverk, skogsfågel, ripa, renbogar och torrkött. Marknaden började inte förrän samerna hade anlänt. Det var en märklig syn när de kom åkande med sin renar och ackjor. Idag ser marknaden lite annorlunda ut - bland varuutbudet finns fortfarande skinnartiklar men också en hel del annat som inte fanns på 1600-talet."

Om Arjeplog kommun här:
www.arjeplog.se/

Vitryssland: www.vitryssland.nu/

Läs mer här om Afghanistan: www.sak.a.se/
Svenska Afghanistanhjälpen Postgiro 90 07 80 - 8

Om RNS och undervisningsmaterialet "Droglådan" som jag arbetat mycket med de senaste fem åren, även i Ryssland och Vitryssland:
www.rns.se

 
 
Tillbaka till första sidan.